Kokt Kronärtskocka med Parmesan & Citron

Är du ett stort fan av kronärtskocka? Jag kan säga, att innan jag flyttade till Italien, kunde jag räkna gångerna jag ätit kronärtskocka på min ena hand. Det här med att koka ett helt huvud för att bara äta en liten bit av bladet doppat i smör var liksom inte min grej. För tidskrävande, med alldeles för lite mat som resultat.

Sedan jag bosatte mig i Italien, har jag förstått att den där lilla kronärtskockan har betydligt fler användningsområden än så. När det är säsong för dem (vilket sträcker sig från sen höst till tidig vår beroende på sort), är marknaderna överfyllda med kronärtskockor av olika typ och storlek. Italienare älskar att laga mat med skockan, och äter dem både råa i sallader, som kokta, stekta och ugnsbakade.

En sak jag verkligen gillar med italienarnas sätt att konsumera kronärtskocka på, är att de tar vara på en större del av råvaran. Istället för att bara doppa en liten del av bladet i smör, kan du därför få betydligt mer mat att tugga på. Helt klart att föredra, om du frågar mig. Att rena kronärtskocka och koka dem i halvor tar dessutom betydligt kortare tid. Du kan dressa dem på flera olika vis, men denna gång valde jag att köra klassiskt: parmesan, flingsalt och citronskal. Mums säger jag bara.

>> Servera stekt kronärtskocka till parmesanhummus om du vill testa på något som inte är lika traditionellt italienskt


Kommentera mera!


Looking for Something?