Amatriciana Gialla

Det finns redan ett recept på en mer klassisk Amatriciana här på hemsidan. I den artikeln kan ni dessutom läsa om hur rätten fått sitt namn. Och vad som hände efter den fruktansvärda jordbävning som ägde rum i Amatrice år 2016. En artikel värd att läsa, inte minst för att få till originalversionen av detta recept.

För idag, ska jag ge er en version. Inte jättelångt bort från originalet, men ändå helt annorlunda till utseendet. Där man normalt sätt använder röda tomater, har jag idag nämligen valt att använda gula. Jag fick en burk gula tomater av Italiansson och inspirerades genast att laga en pasta med dem. Då jag redan hade guanciale hemma, efter min och Niklas Carbonara-Cook-a-Long på Instagram, var valet att göra en Amatriciana inte så svårt.

Amatriciana är en av fyra klassiska pastarätter från området runt Rom. Tillsammans med Cacio e Pepe, Gricia och Carbonara formar den hörnstenen i det romerska köket. Som med så många andra pastarätter krävs väldigt få ingredienser. Men i det enkla bor det goda, det vet vi ju sedan tidigare. De gula tomaterna är något sötare än de röda, vilket såklart ändrar smakbilden något. Ska jag vara helt ärlig, föredrar jag nog originalet. Men detta är en kul version att testa när man vill variera sig något.


Kommentera mera!


Looking for Something?