Pasta alla Norcina

När jag fick Covid tidigare i veckan la jag ut en frågelåda på Instagram där jag frågade vad jag skulle laga för rätter i karantänen. Det var naturligtvis innan jag tappade all smak, vilket jag nu har gjort. Jag fick in en massa förslag och tips – så himla roligt – och la direkt en beställning på MatHem. Två dagar senare försvann smaken, men där stod jag med en massa matvaror att tillaga. Inte mycket att göra. Även om jag inte känner smaken på det jag lagar, så är det alltid min favoritsysselsättning att stå framför spisen. Ett önskemål som återkom flera gånger var en salsiccia-pasta. Det finns ju en mängd olika sätt att laga till en sådan, men denna gång valde jag att gå till en av klassikerna: Pasta alla Norcina.

Precis som namnet anger härstammar Pasta alla Norcina från Norcia i Umbrien. Det är en region och en stad som är kända för sina fläskprodukter, däribland salsiccia. I deras lokala korvar ingår vitlök som kryddsättning och man behöver därför inte lägga till någon sådan i receptet. Den korv jag fick tag på här i Sverige hade dock ingen vitlök, så jag smaksatte olivoljan med en hel vitlöksklyfta istället. Same same…

Vid det här laget vet ni att det inte ingår någon grädde i det äkta italienska receptet på Carbonara. Det gör det däremot i en Pasta alla Norcina. Utöver det är det inte många fler ingredienser som krävs. Lite vin, lite pecorino, lite pasta. I Norcia toppar man sedan hela kalaset med tunt hyvlad, svart tryffel. I brist på det tog jag grovmalen svartpeppar. Man får ta det man har. Känns ändå onödigt att slösa svart tryffel på smaklökar som inte känner något.

Oh well. Här kommer receptet på en riktigt god salsiccia-pasta.


Kommentera mera!


Looking for Something?