Gnocco Fritto aka Torta Fritta

För mig förblir det ett under att vissa italienska maträtter är och förblir ganska okända på svensk mark. Just en sådan sak är det friterade brödet Gnocco Fritto från Emilia-Romagna. Det är ett helt underbart bröd att servera till chark. Varje tugga är som att bita i ett fluffigt moln. Och det är det mest perfekta underlaget till en bit parmaskinka eller cultatello. På tal om Parma, så var det faktiskt där jag senast åt Gnocco Fritto – på en pressresa tillsammans med Parmigiano Reggiano. Skillnaden är bara, att brödet i Parma kallas för Torta Fritta. Fråga mig inte varför, men i italienare är ju stolta över sina lokala traditioner och det finns säkert en anledning till varför Parma vill skilja sig från resten av landet.

Det här fluffiga, friterade brödet är enklare att göra än du tror. Det är nästan som att någon magiskt händer när du släpper ner degen i oljan. Plötsligt blåser det upp sig som en blåsfisk och det blir dessutom gyllene på bara några få sekunder. Det gäller dock att ha rätt temperatur på olja. Är den för kall blir dina Gnocco Fritto (rätt pluralform är egentligen Gnocchi Fritti, men ingen säger så) platta. Är oljan för varm, bränns de innan de hinner bli fluffiga.

Detta receptet ger många Gnocco Fritto. Runt 60 stycken skulle jag tro. Men jag lovar att de kommer gå åt. Det är helt försvinnande goda. Vi var tre stycken som slukade en trettio stycken vid en och samma sittning. Det ni. Glupskt kanske. Men det går liksom inte att sluta.


Kommentera mera!


Söker du efter något?