Risotto alla Milanese goes Pasta alla Nerano

Om ni aldrig ätit Risotto alla Milanese eller Linguine alla Nerano så har ni verkligen missat något. Dessa två klassiker, en från Lombardiet, den andra från Amalfikusten, är två riktiga höjdare. De passar utmärkt att äta året om. Saffransrisotton från Milano är nämligen ingen julrätt – i Italien äter man saffran årets alla månader. Och pastan från Nerano är så otroligt smakfull – trots att den endast innehåller ett fåtal ingredienser. Det är mitt mest sparade recept på Instagram någonsin, det säger väl allt?

Så varför nämner jag de här två rätterna på en och samma gång? Jo, för att jag häromdagen fick en idé att kombinera de två i ett och samma recept. Saffransrisotto med friterad zucchini, provolone-ost och parmesan blev resultatet. Underbart gott. Fick jag direkt en kommentar av en italiensk vän, att mitt recept inte kommer att godkännas av invånarna på Amalfikusten? Absolut. Bryr jag mig. Inte alls. Jag är den första att säga att man ska hålla sig till traditionerna och kalla saker vid sina rätta namn. Men jag kallade inte den här rätten varken för det ena eller det andra. Jag skrev bara att den var inspirerad från två av mina favoriter. Man måste få experimentera i köket, annars kommer vi ju aldrig framåt. Och därmed basta.

Jag fick också en fråga av en följare, om det är möjligt att ersätta provolone-osten med en annan ost. Absolut. Det kommer inte ge samma smak, men det viktiga här är kanske att osten smälter bra. En Fontina, Gouda eller Emmental fungerar säkert minst lika bra.


Kommentera mera!


Looking for Something?