Alain Locatelli

Ni som har läst min review av Égalité (för det har ni väl – annars hittar ni den här), vet att jag har en förkärlek för franskt bröd och franska bakverk. I många fall då det franska köket jämförs med det italienska, föredrar jag det senare. Men när det kommer till bakverk vinner Frankrike med hästlängder. Därför blev jag så otroligt glad när jag upptäckte att Alain Locatelli har öppnat upp sitt eget ställe. Ett ställe där han gör croissanter och viennoiserie på äkta franskt manér. Något du får reda på redan innan du sätter foten innanför dörren. På fönstret lyder texten nämligen qua, solo burro – här, endast smör. Det bådar gott.

Alain Locatelli har sina rötter i Schweiz. Hans farbror var bagare i Neuchâtel och det var som lärling hos honom som Alain lärde sig den långa tradition som ligger bakom skapandet av goda bakverk. Det framgår också tydligt när jag besöker hans nyöppnade hål-i-väggen i Zona Solari, några få steg från Porta Genova. På väggen hänger en gul neonskylt som lyder Life is pain au chocolat, vilket tydligt anger hans stora passion. I disken ligger perfekt rullade croissanter, pain au chocolat, fruktbakelser och en snäcka som är så vacker att den borde ramas in och ställas ut som konstverk.Jag är på frukostdate med Maja och Ida och vi bestämmer oss för att beställa en av varje. Ska det va, så ska det va. För en svensk, även efter så lång tid i Italien, tillhör det inte vanligheterna att starta morgonen med choklad och kolasås. Jag är fortfarande en gröt-och-smoothie-tjej och förstår inte riktigt grejen med att italienare startar dagen med kakor. Men just därför blir det extra lyxigt att börja morgonen hos Alain. Jag gillar det romantiska i att gå på café. Att äta croissant och dricka gott kaffe det första jag gör på morgonen. Och hans bakverk? Ljuvliga. Jag önskar jag kunde dela med mig av fraset när jag satte tänderna i smördegsblomman med kolasås.

Priset? Lite över medel i Milano. En croissant kostar € 2,00 medan en pain au chocolat kostar € 2,30. Men i jämförelse med svenska priser är det ju typ rea. Och det kan man ju stå ut med med tanke på den höga kvaliteten. Varm rekommendation!

Alain Locatelli
Viale Coni Zugna, 9
Zon: Solari

Öppettider
Mån: stängt
Tis-Sön: 08:30-13:00

Kommentera mera!


Looking for Something?