Égalité

Jag vet inte huuuuur länge jag har letat efter ett nice frukostställe i Milano, där jag kan slå mig ner och starta dagen med något gott att äta, för att sedan fortsätta förmiddagen med jobb framför skärmen. Jag vet att det låter märkligt – en så stor stad som Milano borde väl vara full med härliga fik?

Men sanningen ser annorlunda ut. Faktum är att vi svenskar är bortskämda med härliga caféer i vårt eget land – att fika, sitta länge på en och samma plats, prata om livet och jobba frilans, är en del av vår kultur. I Italien tar man kaffet i farten och därför har man i här inte direkt något behov av mysiga caféer där klientelet stannar länge.

Men trenden börjar så smått att ändras även här – till min stora glädje!

Häromdagen startade jag dagen på vad som troligen kommer bli mitt nya stammishak, Égalité. Som namnet avslöjar, är det inte italienskt. Inte alls faktiskt. Det är så franskt så det förslår, och allt jag ville göra när jag satte min fot innanför dörren var att slänga mig med ord som bonjour, baguette, oh la la och s’il vous plaît (det är ungefär så långt mina franskakunskaper sträcker sig efter sju års skolfranska i grundskolan – väl spenderad tid…).Att jämföra italiensk mat med fransk mat, är som att jämföra äpplen med päron. De faller inom två helt olika kategorier, och vilket kök som är bäst, är ju helt och hållet en smaksak. Personligen föredrar jag det enkla i det italienska köket, framför det eleganta i det franska, men det finns en kategori som jag tycker fransmännen tar hem (med hästlängder): bröd!

Just av denna anledning kom jag till att älska Égalité från första stund. Här står baguetter, briochebröd, surdegsbröd, bakverk och kaffebröd uppradade bakom en lång disk. Bröden bakas kontinuerligt under hela dagen, vilket innebär att även du som kommer på eftermiddagen har stor chans att få sätta tänderna i ett nygräddat bröd. Åh, lyxen!Jag slog mig ner vid ett bord vid ett av de stora fönsterna och beställde in min frukost bestående av en nygräddad tartine di baguette med saltat smör och marmelad (4 €), en croissant med mandel (1,50 €), en cappuccino (1,30 €) och en färskpressad apelsinjuice (4 €). Behöver jag säga att jag njöt av varenda tugga? Tror inte det.

Égalité
Via Melzo, 22
Zon: Porta Venezia

Öppettider
Mån: stängt
Tis-Lör: 08:30-20:00
Sön: 08:00-13:00

Kommentera mera!


Looking for Something?