Ricotta al Forno al Limone

Ricotta al forno är den sådan där typisk grej som man sällan ser på menyerna i Italien. Däremot säljs de ofta färdiggjorda i matbutikerna. En perfekt dessert att köpa hem och njuta av efter middagen. Eller till mellanmål, om man känner för det.

Nu är det dock skillnad på italienska och svenska matbutiker, och jag är medveten om att det inte är lika lätt att köpa hem ugnsbakad ricotta från Ica, Coop och Citygross. Därför har jag gjort lite gedigen undersökning på några av mina favoritsidor när det kommer till italienska recept. Det finns massor av recept på just ugnsbakad ricotta och alla ser olika ut. Så jag gjorde som jag brukar. Lät mig inspireras av dem, men körde sedan på min grej.Min ricotta al forno är glutenfri och smaksatt med citron, för det är så jag tycker om den bäst. Dessutom kände jag för att vara lite extra, så jag kanderade citronskal i sockerlag och serverade allt med syrliga bär. Man behöver inte göra det. Själva kakan är god som den är. Dock vill jag understryka att den är godast samma dag som du gör den – den kan bli lite torr efter för många dagar i kylen.

>> Om du gillar sötsaker med ricotta, ska du även testa mina ricotta hotcakes med lönnsirap

Observera! Jag gjorde mitt recept utifrån två små springformar jag hade hemma (10 centimeter i diameter). Om du använder en normalstor springform (20-22 centimeter i diameter) så behöver du dubbla nedanstående recept.


Kommentera mera!


Looking for Something?