Gnocchi alla Sorrentina

Legenden säger att gnocchin uppfanns i Sorrento någon gång på 1600-talet. Potatisen och tomaten hade just gjort sitt intrång i Italien från den nya världen. En italiensk kock kom på iden att koka potatisen, pressa den och blanda den till en deg tillsammans med mjöl. Och vips, så var den italienska dumplingen född. Spola fram tiden några hundra år och vi njuter än idag av hans uppfinning. Gnocchi alla Sorrentina är grundreceptet som fick världen att gunga.

>> Gnocchi är också väldigt goda att servera med pesto, se här

Det hela är väldigt enkelt, precis som med de flesta italienska recept. Några få ingredienser kombineras för att uppnå en smakbild som får världen att gunga. I detta fall har jag gjort både gnocchi och tomatsås från scratch. Men det finns naturligtvis genvägar att ta till om tiden är knapp. Om du inte orkar göra egna gnocchi, rekommenderar jag dessa från Giovanni Rana, vilka går att hitta i de flesta svenska matbutiker. Tomatsåsen gör du enkelt genom att koka ner passata tillsammans med vitlök, vatten och basilika. Enklare än så blir det inte.Det bästa med Gnocchi alla Sorrentina, är att allt blandas ihop till en gratäng. Därför spelar det inte så stor roll om dina gnocchi blir perfekta eller inte. De kommer ändå geggas ihop med tomatsås, massor av mozzarella och en hel drös med parmesan. Ja, men ni hör ju. Det är en rätt som består av kolhydrater och fett och just därför är den alldeles underbar. Strössla på extra många basilikablad om du är rädd att inte få i dig alla vitaminer. Haha, nä skämt å sido, ibland är det ok att inte tänka näringsinnehåll i maten. Balans är ordet.


Kommentera mera!


Looking for Something?