Mafaldine med Confiterade Tomater

Det finns lika många sätt att göra tomatsås, som det finns Italienare i världen. Så brukar man i alla fall säga. Det här med tomatsås, självaste kärnan i italiensk matlagning är ett ämne som engagerar. Det finns så många sätt man kan göra fel på enligt italienare. Men samtidigt har de själva inte enats om ett standardrecept som alla följer. Så min motfråga blir då, hur mycket fel kan man då göra? Alla italienare har sin egen version på tomatsås, men ska jag vara riktigt ärlig, tror jag inte det är många som gör tomatsås så som jag har gjort idag. Det vill säga en tomatsås som består av confiterade tomater.

Att confitera något betyder att koka eller tillaga något i fett. Ofta är de en referens till kött- och fågelrätter där man tillagar köttbiten i sitt eget fett (t.ex. ankbröst i ankfett). Tomater har dock inget eget fett, så då får man ta till hjälp från annat håll. Det är där olivoljan kommer in i bilden. Älskade, älskade olivolja.

Det är väldigt enkelt egentligen. Du lägger tomaterna i en form, täcker dem med olivolja och smaksätter med vitlök, färska örter, salt och peppar. Ja, hela receptet hittar du som vanligt här nedan. Confiterade tomater kan du servera på en mängd olika sätt, men enklast möjligast – det vill säga med pasta och parmesan – är underbart gott. Jag toppade mina Mafaldine med färsk timjan denna gång, istället för basilika som är mer klassiskt. Kul att variera örterna litegrann och det blev verkligen super.

>> Älskar du pasta med tomatsås, ska du även testa den arga pastan Pasta all’Arrabbiata


Kommentera mera!


Looking for Something?