Bomboloni – fyllda munkar med vanilj och rabarber

Det går inte att följa Bageri Leve på Instagram, utan att påverkas av allt gott de lägger upp. Deras fredagsmunk är ju omåttligt populär och de gånger jag kört förbi dem i Malmö, ringlar sig kön alltid lång. Häromdagen la de upp en bild på munkar fyllda med rabarberkompott, så jag ska inte helt och hållet ta åt mig äran för idén till dessa fyllda munkar. Jag är däremot gjort på mitt vis. Och mitt vis inkluderar ju allt som oftast något italienskt. Så istället för att göra vanliga fyllda munkar, har jag gjort bomboloni. Det är italiens svar på munkar. Så jättestor skillnad från de vi är vana vid är det i och för sig inte, men degen innehåller apelsinskal och det rimmar väldigt bra med rabarbern.Jag tog dessutom munkarna ett steg längre. Istället för att bara fylla dem med rabarberkompott som de gör på Leve, körde jag dubbelt upp. Det vill säga både vaniljkräm och rabarberkompott. För, man kan ju inte få för mycket av det goda, eller hur? Även vaniljkrämen är italienskt. Det vill säga, jag följde ett recept på crema pasticcera som jag nu har översatt till er. Jag menar, har vi börjat göra munkarna italienska, kan vi lika väl fortsätta.

Rabarberkompotten är däremot väldigt svensk. Rabarbern kommer nämligen direkt från mina föräldrars trädgård, och mer närodlat än så kan det ju knappast bli. Bli nu inte rädd för att det är så många steg i det här receptet. Rabarberkompotten och vaniljkrämen kan du förbereda dagen innan, och degen till munkarna går lätt att göra i bakmaskin. Resultatet är dessutom väl värt att vänta på – för vem älskar inte munkar?

>> Vill du testa på en annorlunda munk, kan du göra de här av överbliven potatismos


Kommentera mera!


Looking for Something?