Långrostade tomater med vitlöksyoghurt

Det är ju inte direkt så att man känner att sommaren väntar runt hörnet när man tittar ut genom fönstret i Skåne idag. Har det någonsin regnat så här mycket, är frågan jag ställer mig. Men. Jag var på utflykt till Vikentomater idag. Ett paradis för oss tomatälskare. Och är det något som säger sommar, mer än smakfulla tomater? Så med det besöket i minnet, tänker jag att sommaren nog kommer snart trots allt. Och då gäller det att vara redo med goda tomatrecept. Så här får ni ett av mina favoriter: långrostade tomater med vitlöksyoghurt.

Det är inte svårt alls. Rätter sköter sig mer eller mindre själv i ugnen. Det viktigaste är, att du ger tomaterna tid. Visst, det är enkelt att brassa på ugnen på 200 grader och slänga in tomaterna en kvart. Rostade blir de ju, men smaken kommer inte fram. Sänk istället värmen till 100-125 grader och låt tomaterna rosta i 2-3 timmar. Jag lovar att det kommer vara värt vänta. Smaken blir djupare, och du kommer aldrig vilja rosta tomater på något annat sätt igen. Jag smaksätter bara tomaterna med lite olivolja, salt och peppar innan de åker in i ugnen. Det räcker gott och väl.

Långrostade tomater går att servera på många vis. Till burrata. Eller varför inte i en pastarätt? Mitt enklaste tips är dock att smaksätta en god grekisk yoghurt med riven vitlök, citronolja, salt och peppar. Bred ut yoghurten som en bas på ett fat och lägg tomaterna ovanpå. Ringla över lite extra olivolja på toppen och sätt fram ett gott bröd så att du kan skopa upp både yoghurt och tomat. En underbar förrätt att servera i sommar – eller redan nu, om du inte kan vänta på bättre väder.

>> Älskar du tomater, bör du även testa min goda tomatrisotto

Kommentera mera!


Looking for Something?