Veganska Spanakopita

Det är rätt intressant ändå, hur tillfälligheter leder till att jag plötsligt står och lagar en specifik maträtt. Idag började dagen med att jag i vanlig ordning loggade in på min kunds adminsida för att se vilka texter som skulle produceras för dagen. Min kund är en resebyrå och jag skriver många av deras hotelltexter. Idag var det fokus på hotell i Grekland. Och efter x antal timmar med research där jag stirrat på kristallklart hav, vitmålade väggar, vidsträckta stränder och små mysiga tavernor, kunder jag inte hålla mig längre. Jag var tvungen att resa. På det sätt som är möjligt att resa just nu: genom maten. Så jag ställde mig i köket och gjorde veganska spanakopita.

Spanakopita är en filodegspaj som fylls med en spenat- och fetaostblandning innan den bakas i ugnen. Jag gjorde dock min version något annorlunda. För det första gjorde jag portionspajer istället för att baka en hel form. Det kan man göra lite som man vill, men jag gillar att servera pajerna i portionsstorlek. Dessutom ger det ännu mer frasig deg runt varje bit.


Så här viker du dina veganska spanakopita

För det andra innehåller mina spanakopita ingen fetaost. Nej, för det är ju veganska spanakopita. Jag använde en vegansk ”fetaost” från Violife som substitut. Mest för att det var den enda jag hade hemma, men också för att jag tycker den är så god. Oavsett om du är vegan eller ej, kan jag rekommendera att testa den. Perfekt i salladen också.

Jag serverade mina spanakopita med en tzatziki. Holy Moly vad det är gott med tzatziki. Varför gör man inte det oftare? Ibland känner jag att jag snöar in för mycket på italiensk mat, så detta kom som en frisk fläkta. Testa du också, recept finns här nedan.


Kommentera mera!


Looking for Something?