Smörigt och Fluffigt Briochebröd

Jag har alltid dragit mig för att göra eget briochebröd. Det har känts komplicerat om omständigt, och inget för mitt psyke. (Finns det något som kan testa mitt tålamod, är det nämligen klibbiga degar). Men av någon anledning, fick jag trots allt för mig att jag skulle ge mig på ett försök igår. Så jag sprang upp till brorsan och lånade hans KitchenAid – alla källor jag hade läst sa nämligen att en maskin med degkrok var att föredra. Det tog sin lilla tid, för degen skulle jäsa över natten. Men var det värt det? Ett hundra procent ja! Resultatet blev nämligen ett helt otroligt smörigt och fluffigt briochebröd.

Det var egentligen inte alls så svårt som jag hade befarat. På en svårighetsskala från frukostfralla till surdegsbröd, skulle jag säga att briochbrödet hamnar någonstans i mitten. Har du bara en bra bakmaskin till hjälp, så går det relativt smärtfritt. Nyckeln till succé är att väga upp dina ingredienser, och inte använda dig av decilitermått. Dessutom måste du se till att både ägg och smör är rumstempererade. Har du detta under kontroll, jag med då har du snart också ett smörigt och fluffigt briochebröd i din hand.

Receptet ger en deg som räcker till två briochebröd. Jag formade mina på två olika vis. Ett, som en vanlig limpa, det andra rullas till mindre bollar vilka får jäsa ihop till ett helt bröd. Det ger ett vackrare slutresultat, men det beror också på vad du ska använda brödet till.

Du kan naturligtvis också välja att göra hamburgerbröd av degen. Det är ju perfekt om du till exempel vill laga dessa portobelloburgare. Då skulle jag nog rulla degen till bollar som väger någonstans mellan 55-60 gram (men det säger jag utan att ha testat – så testa dig fram). Lycka till!


Kommentera mera!


Looking for Something?