Cicchetti – tapas på italienska

Ska vi börja med uttalet? Cicchetti uttalas {tji-ke-tti} på italienska. Men vad är det då? Jo, precis som titeln säger, så kan man säga att cicchetti är Italiens svar på tapas. Eller, det är närmare bestämt Venedigs svar på tapas.

De serveras ofta i så kallade bàcari, typiska venetianska barer med få sittplatser – istället samlas folket på gatorna och torgen utanför baren, socialiserar medan de njuter av en Aperol Spritz och några cicchetti. Det är väldigt italienskt, och alldeles alldeles underbart.

Det bästa med cicchetti är, att det egentligen inte finns några regler, och du kan med andra ord skapa din egna cicchetti utav det du har hemma i skafferiet och i kylen. Bröd är alltid en tacksam beståndsdel i en cicchetti – mest för att det är ett så bra underlag att toppa med goda ingredienser.

Denna gång använde jag mig av det som fanns hemma. Rest-fest. Jag hittade några skivor gammalt bröd (perfekta att steka upp med vitlök och olivolja tills krispigt), lite burrata, aubergine, tomat och basilika. Blev så jädrans gott, och jag kommer definitivt göra detta igen.

Vad skulle du göra för cicchetti, om du bara fick använda det du har hemma i skafferi och kyl just idag?


Kommentera mera!


Looking for Something?