Italien, Milano & Coronaviruset

Publicerar samma text här, som jag gjorde idag på Instagram. Tack för all respons, och fortsätt gärna sprida inlägget.


Igår var en så fin dag. Temperaturerna bjöd in till promenader i t-shirt, solen stod högt på himmelen och ljuset reflekterades i Naviglis vatten. Ändå, var gårdagen en av de mörkaste på länge.

Mörk, för de höga temperaturerna och solens ljus var inte något som någon njöt av. Mörk, av så många anledningar att jag inte vet var jag ska börja. Men kanske ändå, med den italienska premiärministerns tal till folket. Ett tal där han beskriver att Italien är en stark nation, där folket gör de uppoffringar de måste, men om vi ska övervinna detta virus, så måste vi öka takten. Därför har de nu tagit beslutet att stänga ner hela Italien. Enbart matbutiker och apotek får hållas öppna, och vi får bara lämna lägenheten under stränga förhållanden. Bryter vi mot reglerna, riskerar vi böter och fängelse. 

Jag är den första att erkänna, att jag aldrig trodde att det skulle te sig så här. Att det skulle få så stora proportioner och påverka så många människor. Bara för en vecka sedan sa jag till er, att om ni har en resa inbokad till Italien, så skulle jag inte ställa in den. Var inte rädda för viruset, var bara försiktiga. Sedan kom UDs avrådan att åka till norra Italien, vilken snabbt utökades till hela Italien. Flyg började att ställas in. Spridningen i framförallt Lombardiet ökade snabbare än någon hade räknat med och kommuner sattes i karantän. Kommuner som blev till regioner, som blev till ett helt land. Hela Italien har nu utegångsförbud, och den där tanken på att åka hem till Sverige kan jag glömma. Jag får inte. Jag kan inte, för det finns numera inte ett flyg som lyfter från italiensk mark.

Jag har alltid sagt att jag inte är rädd för viruset, och när TV4-nyheterna ringde mig för en intervju i tisdags, stod jag fast vid att jag personligen är mer rädd för de ekonomiska följderna av denna pandemi, än att faktiskt blir sjuk. Jag vet inte om det är sant längre, det är inte kul att sitta fast på en så liten yta, med så många sjuka. Men värst just nu, är att mina farhågor igår slog in. Igår tappade jag min största kund, som jag arbetat fulltid för fram tills nu. Deras försäljning (av resor) har gått från 100 till 0 och aktiviteten ligger nu helt nere. Det finns ingen möjlighet att ha mig kvar. Jag är därför arbetslös. På grund av ett virus.

Vad jag vill ha sagt är, att viruset kan komma (kommer) att påverka dig på fler sätt än du antagligen tror. Du kanske inte personligen kommer ta fysisk skada, men du kan bidra till att sprida ett virus till en person som inte har samma immunförsvar som du. Dina mor- och farföräldrar till exempel. Nej, du kanske inte personligen kommer ta fysisk skada, men situationen vi lever i, i Italien idag, kan gott och väl bli verklighet även i Sverige om ni där hemma inte börjar ta det på allvar.

Att samlas vid Slussen för att se en guldbro levereras är därför för mig ren idioti och helt oförklarligt. Håll er borta från folksamlingar. Var inte naiva. Var inte egoistiska genom att enbart fokusera på hur en eventuell virussmitta kommer påverka DIG personligen, utan tänk på hur spridningen av viruset kommer att påverka Sverige i stort. Gör det nu, innan er vardag kommer att se ut som min gör just nu i Milano. Hjälp till att stoppa spridningen av Covid-19, innan vi alla måste fly till Antarktis (en helt orimlig lösning, så det bästa vore om alla drog sitt strå till stacken redan idag).

Tack för mig. Nu ska jag äta frukost och leta nya kunder. Men sprid gärna detta inlägg vidare, för fler behöver få en reality check. 

Kommentera mera!


Looking for Something?