Culurgiones – fylld pasta från Sardinien

Imorgon åker jag till Skåne och stannar där en månad. Och det betyder bara en sak: kylskåpsrensning! Jag älskar att tömma kylen. Det är vid dessa tillfällen jag är som mest kreativ, det vill säga när jag inte får köpa något nytt för att komplettera, utan bara använda mig av det som finns hemma. Idag blev resultatet ett gäng otroliga culurgiones. Eller, well – formen är culurgiones, fyllningen är det inte.

Culurgiones kommer från Sardinien och där fyller man dem med potatismos, pecorino och mynta. Det är ju naturligtvis väldigt gott, och vill du äta dessa pastaknyten på det mest autentiska sättet, är det så du ska göra. Men denna gång fick jag alltså göra annorlunda, på grund av nyss nämnda kylskåpsrensning. Och vet ni, det blev nästan godare än originalet.Att vika culurgiones är lättare än det ser ut. Det svåraste är egentligen att förklara hur du gör, därför rekommenderar jag dig att titta på denna korta videon från YouTube där en italiana pedagogiskt visar hur du gör.

Du kan servera culurgiones på flera olika vis. Tomatsås är vanligt. Salvia och smör är gott. Denna gång, brynte jag smör och smaksatte med ‘Nduja. Älskar ju ‘Nduja mer än något annat, så det här föll verkligen mig i smaken. Receptet hittar du här nedan.


Kommentera mera!


Looking for Something?