En liten Gotlands-guide

Jag har insett att jag är en typ av person som hela tiden måste ha saker att längta till. Det behöver inte vara de stora sakerna, egentligen. Det viktiga är att det ger mervärde till min tillvaro. En fika med en vän. En utflykt till en plats jag tidigare aldrig besökt. En ny lärdom. Eller något helt annat.Jag ska erkänna att när jag flyttade från Italien var jag rädd för att inte kunna fylla mina dagar med lika många upplevelser som inspirerar mig och ger mig den där extra kryddan i livet. För det fina med Italien är ju, att det finns ett utflyktsmål runt varje hörn. En historisk plats, en vacker strand, en mysig vingård. Just därför är jag så tacksam över att ha upptäckt Gotland. Ön som på många sätt är exotisk, men samtidigt också sinnebilden av vad Sverige är.Till skillnad från många av mina Stockholms-vänner, som spenderat var, varannan sommar på Gotland, är ön inte en lika självklar destination för en skåning. Därför är flera av platserna fortfarande oupptäckta av mig. Och det är just precis det som gör att jag längtar tillbaka till ön redan innan jag lämnat den. För det finns ju fler pärlor att utforska. Att längta till.

Med utgångspunkt från Boge Bränneri

Jag besökte Gotland för första gången i livet, i höstas. Jag var på plats tillsammans med en vän som skulle skriva ett reportage om några av öns destillerier och bryggerier. Det är inte många som vet det, men Gotland är det län i Sverige som har högst andel dryckesproducenter per invånare. Superspännande för någon som har ett gediget intresse för mat och dryck. Men också för den som vill lära sig mer om hantverket och få med sig en genuin upplevelse på köpet. En av producenterna vi besökte var Truls på Boge Bränneri. Truls är en av fyra delägare som bränner brandy och brännvin enligt gamla metoder (alltså, jättegamla metoder – brännvinet Britta är baserat på ett recept från Cajsa Warjs kokbok från 1755) i ett renoverat skjul på Truls gård.

Boge Bränneri är dock något mer än bara ett bränneri. Det är en gård med själ. En plats där Truls och hans sambo Fia hälsar dig välkommen med öppna armar. En varm kram du vill stanna i länge. Därför blev jag så glad när Truls ringde mig en grå dag i vintras och frågade om jag skulle vilja komma tillbaka och bo över i deras gästhus tillsammans med några vänner. Ett fråga vars svar jag inte behövde överväga väldigt länge. Jag låter bilderna tala för sig själv, men mitt första tips till er i denna lilla Gotlandsguide blir att boka gästhuset på Boge Bränneri. En perfekt utgångsplats för dig som vill bo på landet men samtidigt inte ha mer än en halvtimmes bilfärd till Visby. 

Visby, ett måste under ett besök på Gotland

På tal om Visby har staden massor att erbjuda. Nästan överraskande mycket med tanke på dess ringa storlek. Jag har fortfarande inte upplevt staden under högsäsong när uteserveringarna är fulla och kullerstensgatorna kryllar av liv. Den tiden har säkert också sin charm, men jag är samtidigt glad över att ha fått en annan bild av Visby. I höstas promenerade vi runt i en relativt ödslig stad och jag fick höra att cirka sjuttio procent av stadens hus och lägenheter står tomma under lågsäsong. Fastlänningar köper fastigheter, haussar upp priserna och låter sedan bostäderna stå tomma större delen av året. Något jag kan tänka mig retar gallfeber på ö-borna. Men under mina få besök har jag ändå förstått att man trots det, gör sitt bästa för att bibehålla en så levande stadsbild man kan. 

Jag har mest spenderat tid utanför Visby, men har några tips i stan vill jag ändå gärna dela med mig av.

VISBYTIPS

Villa Alma
Hotell mitt i Almedalen. Otroliga sängar! Boka frukosten här även om du inte bor över. Bästa jag varit med om i Sverige – inte överdådig, men hög kvalitet på allt som serveras. Saffransvåfflan med grädde och salmbärssylt är ett måste.

Kalk Hotel
Ytterligare ett mysigt boutiquehotell mitt i stan. Även här kan du boka frukost även om du inte bor över. Slå dig ner på terrassen och njut av kaffet med utsikt över kullertengatorna.

Bakfickan
Sist jag besökte platsen fick jag matkoma deluxe – det gick liksom inte att sluta äta av den goda maten. Fokus på fisk och skaldjur. Mysig lokal – boka platserna i baren, de är alltid de bästa.

Bolaget
Bolaget är en fransk bistro men också platsen du ska gå till om du vill dricka drinkar baserade på rom – det intygar Fia. Ligger mitt på Stora Torget i Visby.

Vår Fru
Mellanrätter, lunch och cocktails i trevliga lokaler. Tillåter vädret det bör du slå dig ner på den mysiga innergården.

Akantus Design & Inredning
Jag har precis flyttat och har fått ett nytt intresse för inredning. Visby är en guldgruva och Akantus är ett måste att besöka.

Wisby Vintage & Design
Handplockade svenska och franska vintage-prylar.

Boligheter Visby
Som att gå in i en livs levande inredningskatalog.

Lokala guldkorn som pärlor på rad

På alla platser jag besökt på Gotland, är det tydligt att man är stolt över sin plats. Sitt arv. Sina råvaror. Man är entreprenörer ut i fingertopparna och har en vilja att skapa och nyttja de resurser och förutsättningar naturen gett en. Man samarbetar, hjälper varandra och skapar ett community som bäddar för vidare utveckling. Det är fint, tycker jag.Det är också just den här gemenskapen som gör att att små dolda pärlor dyker upp lite här och var på Gotland. Ett litet fik mitt i en äng, ett bryggeri i en gammal lada, en finrestaurang mitt i ingenstans (vars mat hade passat på vilken charmig krog som helst i vår huvudstad). Flera av dessa platser finns att hitta på Google maps, men många är sådana där ställen du hittar fram till tack vare en liten skylt längs vägen. Ett tips är därför att våga svänga av, ta omvägar och följa grusstigar som leder fram till gårdar som säljer allt från lokal sparris till äkta fårskinn. Det är så du får de bästa upplevelserna.

Jag har främst spenderat tid på öns norra del, från Visby upp till Fårö. Det är på denna del av ön resten av mina tips hör hemma. Listan är långt ifrån fulländad, men det är en fin start för dig som – precis som jag – besöker Gotland med nya ögon och gärna vill få en fin, autentisk upplevelse med dig hem.Nästa gång jag åker tillbaka, vill jag uppleva mer av öns södra del. Vem vet, kanske blir det ytterligare en guide då.

TIPS PÅ NORRA GOTLAND

Bonden & Bönorna
Bor du på Boge Bränneri har du endast sju minuters bilfärd till en av öns trevligaste restauranger inne i Slite. Här skapar Stephanie med medarbetare härlig stämning, god mat och ljuvliga drinkar. Ett måste.

Prima Gård
Prima Gård hittade jag och mina vänner till av en slump under vårt senaste besök. Ett perfekt stopp för dig som vill dricka kaffe eller något annat läskande i vacker miljö mitt ute på landet. Här finns dessutom en liten butik som säljer allt från keramik till smycken och prints.

Fabriken Furillen
Fabriken Furillen är inte direkt en dold pärla bland Gotlands-älskare. Men den måste ändå omnämnas för coolare plats är svår att finna. Mitt bland karg natur och en nedlagd kalkstensfabrik hittar du ett väldesignat hotell och restaurang. Det är också här Elisabeth Hellström startade resan mot vad som idag är Hellström Gin.

Pastamakarna
Fårö är främst känd för Bergmans filmer och sina spektakulära raukar. Men när du tagit färjan över vattnet från Fårösund får du inte heller missa att besöka Pastamakarna som gör pasta på gotländskt durumvete. Slå dig ner i trädgården och njut av en god lunch i idyllen.

Crêperie Tati
Hur mätt du än är efter pastalunchen på Pastamakarna, kommer det vara värt att svänga förbi Crêperie Tati innan du lämnar Fårö. Köp en crêpe med saffransglass och salmbärssylt, så rundar du av hela Gotlands-vistelsen på bästa sätt.

Bonustips: Snausarve Gårdsbryggeri
Snausarve ligger på öns södra del, men är ändå värd att nämna. Här brygger Nina och Kalle öl i en gammal lada – och har dessutom öppnat pizzarestaurang pga öl+pizza=sant. Jag har hört att sillpizzan är en lokal specialitet. Aldrig provat, lite tveksam, men är som alltid öppen för nya erfarenheter!

>> Har du kommit hela vägen hit? Lämna gärna en kommentar – kanske har du ett personligt Gotlands-tips du vill dela med dig av?

6 Kommentarer

 1. Maggda
  24 maj, 2023 / 07:39

  Ska spara detta och ha med oss i september när vi åker till Gotland för första gången

  • Louise
   Författare
   24 maj, 2023 / 08:53

   Ja, vad kul! <3

 2. Ivar Laurenius
  24 maj, 2023 / 09:04

  Gotland levererar💕💕

  • Louise
   Författare
   24 maj, 2023 / 09:07

   Verkligen! <3

 3. Anna
  24 maj, 2023 / 19:21

  Om ni åker till östra sidan kan jag rekommendera Gotlandsgårdens konfektyr, supergoda chokladpraliner och annat gott fika på en liten gård. Alldeles i närheten ligger även Bageri Bosarve- underbart matbröd, bullar och kaffe!

  • Louise
   Författare
   25 maj, 2023 / 10:42

   Vilket supertips – tack! 🙂

Kommentera mera!


Looking for Something?