Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca är en klassisk rätt med ursprung i Neapel. Där kallar man rätten rätt och slätt för aulive e cchiapparielle (oliver och kapris) på väldigt lokal dialekt (på nationell italienska hade man sagt olive e capperi, bara för att ge en inblick i hur annorlunda den neapolitanska dialekten är). Just det lokala namnet oliver och kapris beskriver såsen rätt bra. Utöver dess ingredienser rör man ihop vitlök, chili, tomater och persilja till en god sås med massor av smak. I Neapel serveras såsen alltid till en lång pasta, helst spaghetti, men linguine går också bra. Det finns dock också en romersk version av rätten. Där lägger man till sardeller i såsen och serverar den till penne. I mitt recept har jag varit radikal. Jag lagar nämligen den romerska versionen med sardeller, men serverar till spaghetti. Italienarna kommer mörda mig.

Men var kommer egentligen namnet Spaghetti alla Puttanesca ifrån? Well, puttanesca kommer från det italienska ordet puttana, vilket betyder… hora. Enligt legenden var de spanska kvarteren i Neapel hem för flertalet bordeller under början av 1900-talet. Här ska glädjedamerna ha lagat en pasta med ovan nämnda ingredienser för att locka kunder till sina rum. Andra menar att pastan lagades efter själva akten, för att männen skulle få ny energi och styrka att fortsätta dagen. En tredje förklaring är att namnet syftar till de vackra underkläderna kvinnorna hade på sig i alla möjliga olika färger. Färger som återfinns i såsen: den gröna persiljan, de röda tomaterna, de mörklila oliverna och grågröna kaprisen.

Oavsett vad är det här alltså spaghetti på horans vis och det kan man ju tycka vad man vill om. Vad som kvarstår är dock, att det är en otroligt god pasta, som går snabbt att göra och mättar gott. En av mina favoriter faktiskt.


1 kommentar

  1. Ivar Laurenius
    20 mars, 2023 / 16:47

    Så god den ser ut och låter med alla dessa fina ingredienser med sälta💕💕

Kommentera mera!


Looking for Something?