Italiensk Focaccia med Vispat Brynt Smör

Jag har redan skrivit en lång artikel om allt du behöver veta om italiensk focaccia. Den finns här och i artikeln kan du bland annat läsa om varför du ska dränka degen i en vatten- och oljebladning innan du gräddar brödet. Det kallas salamoia och få svenska recept nämner det, även om det kanske är det viktigaste steget av dem alla.

I samma artikel finns också mitt recept på focaccia som jag har använt mig av varje gång jag bakat brödet. Det är den mest klassiska versionen jag skapat och är ett resultat från att ha läst en mängd olika italienska recept och faktarutor om brödet. Bullet proof, med andra ord.

Men. När jag idag skulle baka focaccia hade jag bara mjöl av sorten tipo 1 hemma, inte det vanliga tipo 00 som jag brukar använda. Ett typ 1-mjöl är något grövre malt och binder mer vätska. Därför fick jag anpassa receptet efter det. En sak som är bra med mjöl som binder mer vätska, är att det har mer vatten att ånga av när det bakas. Mer ånga ger bubblor. Och vi vill ju ha bubblor för det skapar de där goda hålen i brödet. Därför är det rätt viktigt att välja rätt mjöl till rätt bröd. I detta fall blev det en hit. Jag kommer numera alltid göra min focaccia med grovmalet mjöl.

>> Till er som undrar använde jag detta mjöl.

Till min focaccia serverade jag idag vispat brynt smör. Är det guds gåva till mänskligheten? Jag tror det. Herre jävlar (pardon my French) vad gott det var. Nygräddat bröd. Fluffigt brynt smör. Jag behöver inte mer i livet.


Kommentera mera!


Looking for Something?