Borta bra men hemma bäst – välkomna till Landskrona


Under alla mina tio år i Italien, har jag aldrig slutat kalla Landskrona för hemma. Och så kommer det alltid förbli. Jag må ha skapat mig ett nytt hem i en annan del av världen, men ingen annan plats får mig att känna mig så trygg som Skåne. Så lugn. Det är rätt intressant ändå, att var du växte upp och levde dina första år kan prägla så mycket av din personlighet och anknytning. Jag älskar Italien, missförstå mig rätt, men oj vad det är skönt att få komma hem och veta prick hur allt fungerar. Där vardagen inte blir en utmaning för du vet vem du ska ringa när tvättmaskinen går sönder och du kan sköta hela livet med något så modernt som BankId.

Att jag dessutom har haft privilegiet att få kalla just Borstahusen, det vill säga fiskeläget i norra Landskrona, för mitt hem sedan jag var sju år gammal gör inte saken värre. Närheten till havet har präglat mig. Att sitta i hamnen och fundera på vad som finns långt bortom horisonten har påverkat min äventyrslust. Och det är säkert en bidragande faktor till varför jag hamnade i Italien. Men havet är också det första och största jag saknar i Milano.Min kärlek till Landskrona har växt sedan jag flyttade därifrån. Det är nog ganska naturligt, tror jag. Det är lätt att ta saker och ting för givna när du konstant omges av dem. Men varje gång jag kommer hem, vilket har blivit oftare de senare åren, ser jag staden med nya ögon. Jag blir stolt. Över det som varit, men också över alla initiativ som tas för att utveckla staden.

Denna artikel skriver jag i samarbete med Landskrona Stad. Jag har fått möjligheten att dela med mig av några av mina absoluta favoritställen i min stad. Något jag med glädje gör, så att fler får möjlighet att besöka världens bästa plats på jorden. Mitt hem.

Morgon på Landskrona Golfklubb

Jag brukar skämtsamt säga att jag nog är den person i Sverige som spenderat mest tid på en golfbana utan att egentligen spela nämnvärt mycket golf. Jag kan absolut svinga en klubba, men det jag främst gjort på Landskrona Golfklubb, är att jobba. Mitt första sommarjobb var i kiosken ute på banan. Där serverade jag korv och kaffe varje sommar, från det att jag var tolv tills jag var alldeles för gammal. Ja, jag tror jag behöll det där sommarjobbet fram tills jag var 21 och det var kanske några år för länge. Men jag älskade att stå i kiosken, eller tjollan som vi inbitna kallar den.Nu för tiden går jag ofta förbi tjollan på mina morgonpromenader. De börjar på slingan i Lill-Olas, går via golfbanan och sedan uppför Glumslövs backar. Sedan svänger jag ner till havet, de vita husen (som hela Borstahusens befolkning vet vilka de är) och så tillbaka hem längs stranden. Vill jag verkligen lyxa till det på morgonpromenaden, stannar jag till på Brasseriet på golfbanan på vägen hem. En kaffe och fralla vid övningsgreenen ger en bra start på dagen. Lugnet som råder på en golfbana går inte att jämföra med något annat. Och det kan man njuta av, oavsett om man är golfare eller ej.

En dag på stranden

På tal om det här med att ta saker för givna, finns det ytterligare en sak vi svenskar har en tendens att ta för given: allemansrätten. För min del blir det extra tydligt på sommaren. Då jag i Borstahusen bara kan gå raka vägen ner till havet och lägga mig tillrätta på en handduk, måste jag i Italien i nio fall av tio betala för en solstol på en privat strandklubb. Att ha fri tillgång till naturen är därmed lyx i kvadrat.

Närheten till stranden i Borstahusen gör att det är där jag spenderat större delen av mina barndomssomrar. Var man en av de coola kidsen hängde man längst ut på cement, det vill säga den norra piren i Borstahusens hamn. Eller, det där med coola kids är kanske en tolkningsfråga – min farmor och farfar hängde nämligen också alltid på cement, tillsammans med resten av pensionärsligan. Vi andra, de ocoola, hängde på gräsmattan någonstans mellan hamnen och Campingen. Här finns gott om badbryggor som leder långt ut i det långgrunda vattnet. För några år sedan byggde man också ett gäng träplatåer där man kan slå sig ner med en solstol. Eller stanna till för att göra yoga i morgonsolen.Hamnen i Borstahusen har utvecklats en hel del sedan jag var barn. Back in the days fanns här mer eller mindre bara en kiosk. Idag finns här flera restauranger, däribland Pumphuset, Borstahusens Hamnkrog och Kompass Mat & Bar. Här kan du också köpa färsk fisk från Sund-Sill. Och på Dockside kan du stilla glassuget med kulglass och mjukglass. Stora glassportioner utlovas.

En liten bit av Italien i Borstahusen

Hur mycket jag än älskar min hemstad, ska jag inte sticka under stol med att en del av mitt hjärta alltid kommer några extra slag för Italien. När längtan till mitt andra hem slår till, finns det ett rätt enkelt sätt att stilla reslusten. Genom maten. Såklart. Kulinariska resor, där man inte ens behöver ett pass, är det bästa sättet att resa utan att ens lämna landet. Med goda råvaror och rätt sällskap, går det enkelt att skapa en italiensk afton på hemmaplan. Framförallt om du bor i Landskrona och har nära till Delin på Mötesplats Borstahusen.Delin är nämligen full med delikatesser, däribland flera från Italien. Här kan du köpa ‘Nduja till pastasåsen, chark och oliver till aperitivon och färdig pizzadeg till pizzafesten med vännerna. Jag råkar veta att flera av de som driver Delin och Kvarteret Erikstorp (som jag ska prata mer om här nedan) är passionerade fans av Italien, italiensk mat och italienska viner. Vilken tur. För mig och alla andra som därmed har möjlighet att uppleva en liten bit av Italien på hemmaplan.

Den ultimata Matresan i Landskrona

När det kommer till Landskronas matscen, finns det framförallt två restauranger som utmärker sig. Den ena är Smörtaxen, en relativt nyöppnad restaurang som ligger inne på Citadellområdet omgiven av vallgravar och fårhagar. Sedan starten för några år sedan har det lekfulla konceptet lockat besökare från när och fjärran.Atmosfären är avslappnad och välkomnande. Det känns som att du sitter hemma i kompisarnas vardagsrum – men rätterna som serveras skulle kunna passa in på vilken stjärnkrog som helst i Sverige. Väl värt ett besök. Nästa bordssläpp för hösten 2022, sker redan nu på söndag den 7 augusti klockan 14.00 på deras hemsida. Missa inte!

Sist men inte minst har vi Kvarteret Erikstorp. Borstahusens kvarterskrog som etablerat sig som ett pulserande hjärta i vårt lilla – men ständigt växande – fiskeläge. Kvarteret Erikstorp är dock allt annat än en vanlig kvarterskrog. Här serverar man fantastiska dagens luncher och italiensk pizza. Här ställer man till med quizkvällar och ölfestivaler i trädgården. I år har man dessutom installerat en Limoncellobar där du kan ta dig en tur ner till Amalfikusten via en Limoncello Sour eller Limoncello Spritz (lyckan!).Deras vinnande koncept kallas Matresan där du på kvällarna kan slå dig ner till bords och njuta av en meny full med rätter inspirerade av länder från världens alla hörn. Det är mysigt. Det är god stämning. Servicen är på topp. Och viljan att utvecklas och inspirera är ständigt närvarande. En plats att återvända till. Flera gånger om. Precis som till Borstahusen. Det kommer i alla fall jag göra.

Denna artikel är skriven i samarbete med Landskrona Stad. Spana gärna in deras Instagram @upplevlandskronaven samt @landskronastad.

1 kommentar

  1. Ivar Laurenius
    5 augusti, 2022 / 19:23

    💕💕💕💕💕💕💕💕

Kommentera mera!


Looking for Something?