Il Tasca

Det är något med Il Tasca som får mig att bli kär (om igen) i det italienska sättet att leva. Vilket i själva verket är en motsägelse eftersom platsen i sig är en spansk tapasbar. Men. Något med hur människor umgås på Tasca, får mig att inse varför jag flyttade till Italien i första hand. Det är avslappnat, det är en socialt. Det är det goda livet. Milanos lokala invånare och turister möts på Tasca oavsett om det är en onsdag efter jobbet eller en lördag före middagen. Och de har alla en sak gemensamt: de vill dricka gott vin och socialisera i en skön atmosfär.

En vanlig dag fylls gatan utanför Tasca alltid med en massa människor. Och de står där inte nödvändigtvis för att det är fullt inomhus. De står där för se, synas och bli sedda. Här, ute på gatan har du en bättre översikt över vem som kommer och går – och de där spontana diskussionerna med nya människor uppstår betydligt enklare på stående fot, än när du sitter ner vid ett bord. Tascas insida ska dock inte förglömmas. Den är otroligt mysig en kall vinterdag, med rustika tegelväggar, enkla trämöbler och vinflaskor som kantar väggen bakom baren. Alla detaljer får fantasin att leda till den spanska landsbygden, även om du faktiskt befinner dig mitt i centrala Milano.

Lyckan att få kalla Tasca sin lokala vinbar

Il Tasca har sedan länge varit min favoritbar i Milano. Kanske för att det också är min lokala bar dit jag kan promenera på cirka 30 sekunder. Jag hade naturligtvis ingen aning om att jag skulle bo så nära en av Milanos bästa vinbarer när jag flyttade till Milano för snart ett decennium sedan. Men tänk, vilken tur jag hade! Jag har passerat så många fina stunder på Tasca, att det liksom inte går att tänka på min tid i Milano utan att inkludera baren. Ett andra hem, helt klart.För länge sedan intervjuade jag ägaren, Erwan, för en artikel jag skulle skriva för MiMag.it. På frågan varför han trodde att hans bar blivit så populär svarade han: ”både våra kunder och personal kommer från olika länder och hit kommer de för att ha en trevlig konversation på vilket språk de vill”. Han fortsatte sedan, “vi har gjort ett aktiv val att inte installera Wi-Fi eftersom du är här för att prata med dina vänner, inte för att checka flödet på Instagram”. Detta sa han i och för sig innan det var fri roaming i Europa, men han har rätt. Människor minglar faktiskt på Tasca och platsens goda rykte gör det enkelt att träffa nytt folk och utöka ditt personliga nätverk.

Vinet då?

Jag har aldrig betalat mer än 6-10 euro för ett glas vin eller Cava på Tasca. Och jag skriver Cava för här har den fördel framför Prosecco. Vinerna som presenteras för dagen står uppställda på bardisken och de är alltid spanska. En frisk fläkt faktiskt, för på de flesta barer i Italien är det annars italienska viner som får stoltsera. Vid aperitivo-tid serveras vinerna med en enkel brödbit med någon topping. Brödpinnarna med majonäs är också ständigt närvarande för den som vill snacksa. Du som är sugen på mer mat, välkomnas att slå dig ner till bords och beställa från menyn som innehåller mer raffinerad tapas. Här finns allt från bläckfisk, Pata Negra, Manchego-ost och piementos de Padrón. Gott, enkelt, smakfullt.

Enkelt sagt, Tasca erbjuder allt du behöver för en skön stund med trevligt umgänge. Med sitt centrala läge, dess vänliga personal och uppmärksamheten på detaljer, i både maten och inredningen, är det en plats att återvända till, om och om igen. Det har i alla fall jag gjort i nio års tid.

Il Tasca
Corso di Porta Ticinese, 14
Zon: Ticinese

Öppettider
Sön: stängt
Mån-Lör: 18:00-00:00

Kommentera mera!


Looking for Something?