Mitt första surdegsbröd

Mitt första surdegsbröd. Någonsin. Och kolla på det. Det skötte sig exemplariskt. Jag är så stolt och glad och vill aldrig mer äta något annat än just bröd med smör och salt.

Jag ska inte ta full cred för det, för surdegsgrunden snodde jag från mamma, och receptet är Gabriella Skogs numera mytomspunna #1Bröd. Jag tackar er båda för att ni bidragit till den njutning jag upplevde i varje tugga när jag efter nästan ett dygn fick sätta tänderna i mitt nygräddade bröd.

Gabriella har sparat hennes recept i en highlight på hennes Instagram, och jag vill återigen understryka att det är hennes recept. Men för enkelhetens skull – mest för att jag själv ska kunna hitta receptet utan att gå igenom alla stories – så skriver jag ner det här. Vill ni göra er egen surdegsgrund får ni helt enkelt googla, för där är jag ingen expert. Jag försökte tre gånger i Milano innan jag gav upp. Hittade inget rågmjöl i Italien (måste ju finnas tänker man, men icke?), och vad jag har förstått, är det enklare att starta en surdeg på råg och inte på vete.

Nåväl, receptet. Jag har gjort några små ändringar, detta är exakt hur jag gjorde.

Enkelt surdegsbröd utan maskin

375 g ljummet vatten
100 g surdegsgrund
500 g mjöl
10 g salt

Väg upp vatten och surdegsgrund i en bunke. Tillsätt mjölet och rör runt så att allt blandas. Sätt att vila i 2 timmar – detta kallas autolys och är när fermenteringen sker och gluten utvecklas i brödet.

Efter 2 timmar tillsätter du saltet, och några matskedar vatten för att lättare blanda in saltet i degen. När saltet är utblandat i degen är det dags för första viket.

Ta deg från ena sidan och vik över till andra. Snurra bunken ett fjärdedels varv och gör likadant. Upprepa tills du gjort fyra vik (ett helt varv). Sätt degen att vila (under bakduk) och upprepa denna process varje halvtimme, totalt fyra gånger.

Efter sista gånger stjälper du ut degen på en mjölad yta. Upprepa vikprocessen igen för att forma degen och skapa spänst.

Lägg en bakhandduk i ett durkslag (om du inte har en brödkorg). Mjöla. Lägg sedan ner degen med ovansidan ner. Sy ihop degen, det vill säga, upprepa viken för att skapa spänst.

Täck degen med bakduk och plastpåse och sätt in att jäsa i kylen i minst åtta timmar – min stod i 11 timmar. Sedan tog jag ut den från kylen och läs jäsa i rumstemperatur två timmar innan jag bakade den.

Sätt ugnen på maxtemperatur (300 grader för min del). OBS: över/undervärme inte varmluft. Låt en plåt värmas upp i ugnen medan den blir varm.

Ta ut plåten och stjälp ner degen på plåten. Gör ett snitt, eller två eller tre, i degen. Sänk värmen till 250 grader och sätt in plåten i mitten av ugnen. Kasta samtidigt in typ 10 isbitar i botten – de skapar ånga och bidrar till krispig yta.

Baka i 25 minuter. Öppna sedan ugnen och släpp ut lite ånga. Här fick jag lägga folie över brödet då det redan hade fått mycket färg, men jag lätt det sedan baka i cirka 25 minuter till – tills det hade en innertemperatur på 97 grader.

Ta ut brödet och låt svalna i 2-3 timmar innan du skär upp det, sedan har du förhoppningsvis ett perfekt bröd att sätta tänderna i.

Kommentera mera!


Looking for Something?