Enkel Vegansk Majonnäs

Varje gång jag lagar något med aquafaba blir jag lika förvånad över att det verkligen fungerar. Hur kommer det sig egentligen, att aquafaba (det vill säga kikärtsspad, eller med andra ord vätskan i en burk med kikärtor) kan ha nästan exakt samma kvaliteter och egenskaper som vanlig äggvita? Dessutom ställer jag mig alltid frågan: vem kom på att prova? Alltså veeeem vaknade en dag och tänkte “ah, jag undrar om inte kikärtsspad beter sig precis som äggvita om man vispar det”.

Ge personen Nobelpriset i kemi. Ja, kanske till och med i ekonomi. Släng in Fredspriset också, när ni ändå är på gång.

Men faktum är att det går att använda kikärtsspad till det mesta. Jag har t.ex. gjort vegansk pavlova av det – det receptet finns för tillfället inte på denna blogg, men det kanske kommer i framtiden.

Idag bestämde jag mig för att göra vegansk majonnäs. Att göra egen majo är ju jättelätt sedan stavmixern blev en attiralj i varje människas hem. Nu behöver du inte längre oroa dig för att majonnäsen ska spricka för att du inte vispade tillräckligt fort. Och lika lätt är det, att göra vegansk majonnäs genom att byta ut ägg mot aquafaba. Testa själva ska ni få se.


Kommentera mera!


Looking for Something?