10 Instagramvänliga platser i Italien

”Om det inte finns på social media, så har det aldrig hänt.” Eller? Nja, det är ju inte helt sant, men det är nog många av oss (underskriven inkluderad) som uppdaterar Instagram lite oftare än vanligt när vi är på semester. Och det är ju inte så märkligt, för vi vill ju visa de där hemma hur *bra* vi har det, hur gott maten smakar och hur starkt solen lyser (medan regnet öser ner på hemmaplan: skadeglädjen, är som bestämt den bästa glädjen).

Nej, men skämt å sido. Jag läste en artikel för något år sedan, där man hade gjort en undersökning om hur folk numera väljer var de vill resa. Det visade sig att hela 67 procent av de som deltog i studien bestämde sitt kommande resmål baserat på Instagram. Jakten på den perfekta bilden har blivit en global sak.

Jag förstår att man vill ha ett snyggt flöde på Instagram, men låt oss aldrig glömma att resor handlar om så mycket mer än bara snygga bilder. Som tur är, så är Italien ett land där du kan få med dig upplevelser, god mat, härligt väder, och snygga bilder i bagaget. Här kommer därför mina bud på 10 platser i Italien som erbjuder precis allt det.

Och på tal om Instagram, följ mig gärna här.


1. Vernazza, Ligurien

Cinque Terre, de fem små byarna som ligger på Liguriens gröna sluttningar ner mot det glittrande Medelhavet, är en av Italiens mest fotogeniska platser. Fram tills andra hälften av 1800-talet, då järnvägen byggdes, var de endast tillgängliga via gamla pilgrimsleder och många av dessa finns fortfarande kvar – faktum är att de är överfulla av (amerikanska) turister under sommarmånaderna. I Vernazza, en av de fem byarna, kan du dock hitta den här lilla trappan, som leder upp till ett gömt hörn av staden. Vid solnedgång, är det en magisk plats.


2. Langhe Vindistrikt, Piemonte

Medan Chianti vindistrikt i Toscana har uppnått vida berömelse och popularitet bland den stora massan, har Langhe vindistrikt i Piemonte hållit sig lite i bakgrunden. Det är väldigt tacksamt om du är på jakt efter en genuin upplevelse bland vinrankor och vingårdar. De gröna fälten sträcker sig så långt ögat kan nå – en utsikt som du kan stirra dig blind på. I småstäder som La Morra, Bra, Asti, Monforte d’Alba och Neive kan du komma riktigt nära den kända Nebbiolo-druvan som används för att framställa både Barolo och Barbaresco.


3. Via dei Coronari, Rom

Att promenera runt i Rom är ju lite av ett spektakel oavsett var i staden du befinner dig. Runt varje hörn väntar en ny gata att utforska, ett stort monument att inspektera, eller ett mysigt torg att stanna till vid – en instagrammares dröm med andra ord. Min favoritgata att strosa långsamt fram på, är Via dei Coronari som ligger precis bakom Piazza Navona. Mitt i stan med andra ord, men trots det kan du enkelt hitta en folktom plats, en vacker dörr eller en fin byggnad att ta kort på. Stanna dessutom till på Gelateria del Teatro när du är här – Roms bästa gelateria, om du frågar mig.


4. Portofino (vid gryning), Ligurien

Denna mytomspunna lilla bukt, där fiskebåtarna ligger sida om sida med stora lyxyachter och en lunch på stadens torg kostar tre gånger så mycket som i övriga Italien, är kanske inte en plats jag egentligen skulle rekommendera. Om det inte vore för att den är så otroligt vacker. Ett av mina bästa semesterminnen var när jag bodde i grannstaden St. Margherita Ligure och bestämde mig för att låna hotellets cykel en tidig morgon, för att cykla de fyra kilometerna till Portofino och se soluppgången – helt ensam – från hamnens kaj. Alla övriga tider på dygnet är Portofino tyvärr mest en turistattraktion.


5. Oltrarno i Florens, Toscana

Genom Florens rinner floden Arno, och förutom att vara ett uppskattat vattenhål i renässansstaden, delar den också Florens i två distinkta kvarter, Centro och Oltrarno. Medan centrum bjuder på storslagna sevärdheter och mängder av turister, kan du i Oltrarno (bokstavligen: bortom Arno) strosa runt på genuina gator som gömmer på små gelaterior, bagerier, trattorior, vintagebutiker – och fotomöjligheter. Jag älskar den här stadsdelen så mycket och nästan blir rörd till tårar varje gång jag är här (det är sant!). Åh, Florens. Världens bästa Florens.


6. Torno, Comosjön

Hela Comosjön är omringad av små pärlor till städer som bjuder på härliga atmosfärer och vackra utsikter. Vissa av dessa pärlor lättillgängliga, andra kräver lite mer ansträngning. Torno tillhör den senare gruppen. Ta linbanan upp från Como till Brunate, och vandra därifrån den cirka två timmar långa sträckan till Torno. Vandringen går genom skogar och förbi gamla hus, och vägen bjuder stundtals på otroliga vyer över den glittrande sjön. Väl framme i Torno har du en liten lilleputtstad att njuta av – innan du tar båten tillbaka till Como igen.


7. Atrani, Kampanien

Amalfikusten, som sträcker sig från Salerno till Sorrento bjuder på så många photo opportunities att det är bäst du packar ner många minneskort i resväskan. Precis som Cinque Terre, har ryktet Amalfikustens skönhet nått mångas öron, och därför är sträckan också överfull av turister under de varma sommarmånaderna. Därför vill jag slå ett slag för Atrani! Trots närheten till Amalfi stad, kan du här hitta en genuin atmosfär, och beger du dig upp på höjderna bakom stranden, får du hänga med fikon- och citronträd istället för med turister.


8. Calasetta, Sardinien

Det är inte märkligt att Sardinien kallas för Europas Karibien. Vattnet är så blått här, att det är lätt att tro att man befinner sig på andra sidan jorden. Egentligen är hela ön väldigt fotogenisk och om du vill ha ett blått flöde i din Instagramfeed, ja då har du kommit rätt. Dock vill jag slå ett slag för södra Sardinien, som till exempel Calasetta här på bilden – det är ett mer kargt och äkta italienskt område, medan Costa Smeralda i norr främst lockar det italienska jetsetet.


9. Monterosso, Ligurien

Jag kan omöjligt skriva ett sådant här inlägg utan att nämna Monterosso. Det var nämligen här min italienska kärlekshistoria började, sommaren 1994. Än idag när jag är på återbesök och får se de grön-orangea parasollen stå på rad på stranden, kommer alla minnen tillbaka. Den första gelaton. Den första italienska pizzan på Mikis Pizza. Det första doppet i Medelhavet. Jag är övertygad om att även du som inte delar samma minnen som jag, kommer älska Monterossos färger.


10. Navigli vid jul, Milano

Milano, min stad, måste ju också få plats på listan. Medan många större städer i Italien har floder som rinner genom dem, har Milano väldigt få vattenhål – men ett av dem, det allra mest populära, kallas Navigli. Det är en kanal som kantas av en mängd barer, och runt aperitivotid är det alltid livat här. Jag hängde här väldigt mycket när jag precis flyttade till Milano, men idag har jag fått andra preferenser. Dock älskar jag att besöka Navigli på julen, när julljusens sken reflekteras i vattnet. Mer romantisk än så, tror jag aldrig Milano blir – och det är också den perfekt fotomöjligheten.


Hoppas ni hittade lite inspiration till era kommande resor till Italien – landet kommer ju inte sitta i karantän för alltid, så jag hoppas ni kommer på besök. Jag har massor av andra favoritplatser i Italien, så det är mycket möjligt att det kommer fler liknande inlägg. Har ni någon favoritplats i Italien? Skriv och berätta vettja – jag har en lång lista med platser att besöka, som jag gärna fyller med fler pärlor.

2 Kommentarer

 1. 14 april, 2020 / 11:17

  Har bara varit i Italien en gång och då var vi i Tropea och Capo Vaticano. Tropea var otroligt mysigt och dit vill jag gärna åka igen.. Dock var det i områdena runt om staden vääldigt mycket tyskinfluerat så maten var inte så italiensk på
  många ställen tyvärr.. Men favoritrestaurangen låg långt in i en gränd i en källare vid torget i Tropea 😍

  • Louise
   Författare
   14 april, 2020 / 18:40

   Åh, jag har hört mycket bra om Tropea, men har aldrig varit där själv! Det står på listan över platser att besöka i Italien (tillsammans med en miljon andra…). Åh, kan tänka mig att det var lite turistigt, men kul att höra att du hittade en favoritrestaurang ändå. De bästa är oftast gömda i en gränd och ser rätt anspråkslösa ut – men maten brukar vara fantastisk!

Kommentera mera!


Looking for Something?