Klassisk Tiramisù

Det dök upp en hel del rop på hjälp på min Instagram häromdagen när jag la upp en bild på min tiramisù. Det handlar mest om hur man gör den där perfekta krämen. Den som inte blir för lös och rinner ut som en soppa när det är dags att servera. Jag förstår precis var frågorna grundar sig, för det har även hänt mig. Och oj, vilken besvikelse det är när man väntat ett helt dygn på att få sätta tänderna i sin tiramisù och så visar det sig att det blivit en flopp. Med tiden har jag dock lärt mig mina knep. Jag tänkte därför att det är dags att dela med mig av receptet och mina bästa tips på hur du lyckas med en klassisk tiramisù. Nu kör vi!

Tips 1: dela upp sockret

För att göra en klassisk tiramisù ska du först separera äggen i gulor och vitor. De flesta recept jag har läst säger sedan att man ska vispa ner allt socker med gulorna, och vispa vitorna för dig. Jag har dock upptäckt att vitorna har en tendens att släppa vätska om de inte binds ihop med något. Därför har jag tagit till ett knep. Jag delar helt enkelt upp sockermängden i lika delar mellan gulor och vitor. När du vispar vitorna med socker, blir smeten fastare (ja rent frankt blir det ju faktiskt en marängsmet). Marängen håller sin krämighet betydligt bättre än om vitorna vispas utan något socker.

Tips 2: använd inte för kalla ingredienser

Om du någonsin läst ett recept från en av våra stora bakbloggar, vet du säkert att de flesta bagare förespråkar rumstempererade ingredienser. Det beror helt enkelt på att ingredienser beter sig olika beroende på vad de har för temperatur. I tiramisùns fall rekommenderar jag er därför att ta ut äggen och mascarponen från kylen minst en timme i förväg.

>> Vill du göra en julig variant på tiramisù kan du göra denna pepparkakstiramisùTips 3: dränk inte dina Savoiardikex

Ni vet när man har nygräddade kakor hemma som bara måste doppas i kall mjölk? Man liksom dränker dem så att de smulas sönder, sen smakar mjölken lika mycket kaka som själva kakan. Låter det bekant? Inte? Oavsett vad, är det exakt vad ni inte ska göra när ni doppar era Savoiardikex i kaffet. Det är svårt att beskriva exakt hur länge du ska doppa kexen, men ett snabbt dopp på varje sida av kexet räcker. (Tänk, ungefär lika snabbt som om du skulle vinterbada i sju minusgrader eller så). Dränk dem inte. Det är poängen. De kommer suga åt sig av mascarponekrämen också.

Tips 4: håll koll på hur länge du vispar

Å ena sidan ska du vispa länge. Å andra sidan ska du inte vispa alls. Låt mig förklara. När du vispar äggulorna med sockret, ska du överdriva vispandet. Kör igång elvispen och sluta inte förrän det gått 10 minuter. Äggulorna ska bli fluffigast möjligast – det gör stor skillnad för slutresultatet. När du sedan blandar ner mascarponen i äggulorna, ska du inte vispa alls. Rör istället ner mascarponen med en slickepott. Försiktigt och lite i taget. Vispar du i detta skede blir smeten alldeles för lös.

Tips 5: en klassisk tiramisù behöver tid

Sist men inte minst: en klassisk tiramisù behöver tid. På papper är det en otroligt enkel dessert att göra. Den innehåller få ingredienser och kräver egentligen ingen större teknik. Däremot kräver den tid. När du har monterat ihop din tiramisù mår en bäst av att stå i kylen tills nästa dag. Ju längre tid den får på sig, desto längre tid har den på sig att sätta sig och desto krämigare blir resultatet. Lycka till!


Kommentera mera!


Looking for Something?